Bohuslän 2001

Deltagere: Nana Winkler, Anders Røgeberg, Margaritha Thrysøe, Mia Svendsen, Kashif Virk, Hanne Bille, Rune Kjeldsen, Peter Strand

Bohusleden er en vandrerute som går fra Göteborg til Strömstan nær den norske grænse. Den starter på grænsen mellem Hallands og Götalands län, og er en naturlig forlængelse af Hallandsleden.

Vi valgte den del, som går fra Kungälv (ca. 20 km nord for Göteborg) til Lilla Edet (hvorfra der iøvrigt bliver produceret usandsynlige mængder toiletpapir i en lige så usandsylig stor og grim fabrik).

Selve transporten til Göteborg blev en ikke helt ukompliceret affære. Vi kunne låne en enkelt bil fra torsdag eftermiddag, så Anders og Kashif ofrede sig og tog toget til Göteborg. Resten (minus Rune, som ville møde os på ruten om fredagen), kørte derop i bilen, således at vi mødtes på centralstationen i Göteborg omkring kl 1900. Da der i Sverige tilsyneladende eksisterer et forbud mod at opstille vejskilte, som henviser til banegårde, fik vi inden da set det meste af Göteborg (inklusive de mere intime dele af havneanlægget til Frederikshavn-færgen).

Herfra gik det med bus til Kungälv, hvorigennem Bohusleden passerer. Markeringen var dog ret sporadisk på dette stykke (... skrev ham, som havde ansvaret for kortet), og vi kom på afveje i vores søgning efter et sted at placere teltet. Det var dog ikke værre end at vi næste morgen fandt ruten, som herfra var glimrende markeret resten af vejen.

Solen var over os, og efter et par timer i åbent landskab på grus og asfalt var det en befrielse endeligt at komme ind i skoven. Vores mål for fredagen var Bottanstugan, hvor vi skulle møde Rune. Fra Kungälv er dette en tur på 26km. Frokosten spiste vi ved Mariebergs herrgård, en gammel sag fra 1600-tallet. Den del af gården, som var bevaret, så mildest talt noget træt ud (den lignede et læs brænde mere end noget andet), men vi fik skygge og friskt vand af en flink gårdejer. Vi ankom til Bottomstugan henad aften, og skæbnen ville, at de eneste andre mennesker vi mødte på denne tur, havde okkuperet det eneste shelter vi havde planlagt at bruge. For at gøre ondt værre, var det en flok ældre anti-vandrere, som transporterede sig rundt i hvad viste sig at være en autocamper, men mest af alt lignede en krydsning mellem en gammel DSB-færge og en væltet etageejendom. De viste sig iøvrigt at være vældigt flinke: de skulle slet ikke overnatte der, og overlod os både shelter og et perfekt bål kort efter at vi kom. Selve shelteret lå et virkeligt smukt sted, med udsigt over søen Ålevatten, som tilmed var glimrende at bade i.

Rune blev en smule forsinket, og ankom istedet for fredag aften først tidligt lørdag morgen. Inden da havde han brugt et par timer på at lære, at svenske bagere ikke holder piratudsalg af bagindgangen - hans plan om at forsyne os med friskt morgenbrød led således et fatalt sammenbrud. Men det var en smuk tanke.

Vores plan for lørdagen var at følge Bohusleden til omkring Hasteröd, men dette skulle vise sig vanskeligt. Indtil dette punkt havde ruten fulgt et rimeligt kuperet terræn forbi enkelte søer, men fra Bottonstugan blev dette anderledes hårdt at gå i, og vores kilometerberegninger kunne vi derfor smide over højre skulder. Området har en masse både små og store søer omgivet af høje klipper, og dette gjorde det en del hårdere at gå i. Vi nåede til Västersjön, hvor vi efter en del søgen fandt en glimrende klippe, hvorfra vi kunne sove, bade, spise og tænde et bål. Søen var så lille at den ikke er afmærket på kortet, men det var nu et dejligt sted alligevel.

Søndag blaffede Hanne og Rune tilbage til Rune's bil (som var parkeret ved Bottonstugan), mens vi andre vandrede af grus og asfalt ind til Lilla Edet (med den store, grimme toiletpapirsfabrik). Herfra tog vi en bus tilbage til Göteborg, hvor vi genforenedes med Hanne og Rune. Bilerne blev fyldt op med fælt lugtende mennesker og rygsække, og vi var tilbage i København efter et par timer.

Generelt var det stykke af Bohusleden, som vi fulgte, en virkelig smuk oplevelse. Ruten er af samme kvalitet som de ruter, vi normalt bruger i Skåne, både mht. afmærkning og shelters. Landskabet er en del mere råt, uden dog at sætte urimelige krav til kondition eller styrke. Vi var heldige at have mulighed for at låne biler, og kunne således holde budgettet nede på omkring 350 DKK pr. person. Skulle alle have taget bus og tog ville prisen nok være ca. 150-200 DKK højere. pr. person.

Skulle noget være interesseret i at låne kortet over Bohusleden, så kan det lånes af mig. Det er i 1:100000, og er glimrende til at følge ruten. Dog kan det være lidt svært at vurdere terrænet på de enkelte strækninger, grundet skalaen.

Kortet kan iøvrigt ses her: http://www.goteborg.frilufts.se/orange/leder/bohusled/bohusled.htm

Skrevet af {ukendt medlemsnr 625}